top of page

​​                                                                             ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΛΙΚΑΣ​

Άγιος ΣτέφανοςΕρειπομένος μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός βυζαντινών χρόνων. Σώζονται σπαράγματα τοιχογραφικού

διάκοσμου που χρονολογούνται στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.​

Κοίμηση της Παναγίας : Μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός βυζαντινών χρόνων, βρίσκεται βόρεια του χωριού στην θέση

¨Κεφαλιές¨Σώζονται υπολείματα τοιχογραφικού διάκοσμου.

Ζωοδόχος Πηγή : Μονόχωρος  καμαροσκέπαστος ναός μεταβυζαντινών χρόνων, βρίσκεται βόρεια του χωριού στη θέση ¨Αχουρι¨

Άγιος Γεώργιος : Μονόχωρος  καμαροσκέπαστος  ναός μεταβυζαντινών χρόνων βρίσκεται  δυτικά του  χωριού.

Αγία  Σωτήρα : ​​Κοιμητήριος  μονόχωρος  καμαροσκέπαστος  ναός μεταβυζαντινών  χρόνων.​

Άγιος Ευστράτιος : Μονόχωρος  καμαροσκέπαστος ναός μεταβυζαντινών χρόνων, βρίσκεται βορειοανατολικά  του χωριού.

Άγιος Χαράλαμπος : Το παλαιό καθολικό μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός ,κτίστηκε σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία το 1860​​

​​Άγιος Χαράλαμπος : Θεατικού καθεδρικός ναός σταυροειδής εγεγραμμένος με τρούλο νεότερων χρόνων 1945-1950

 

 ​

ΕΡΕΙΠΟΜΕΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ :
Γνωστός ως πύργος του φονιά μεταβυζαντινών χρόνων, βρίσκεται δυτικά του χωριού στην θέση ονομαζόμενο Λυριότυκο ακρωτήριο
Ο πύργος είναι χαρακτιρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο ​​

Κουλεντιανός Πύργος

Ο Κουλεντιανός πύργος που βρίσκεται στο μικρό ακρωτήρι νοτιοανατολικότερα από τον Πλατανιστό ήταν μέρος ενός δικτύου που χρησίμευε προκειμένου να ειδοποιήσει του κατοίκους για επιδρομές πειρατών.

Είναι κτισμένος σε τέτοιο σημείο προκειμένου να εποπτεύει την περιοχή από το στενό της Ελαφονήσου και τον κόλπο των Βατίκων μέχρι την Μάνη. Σήμερα μισο ερειπωμένος, στέκεται μάρτυρας στο άγριο τοπίο αυτό, των επιθέσεων των πειρατών και των κουρσάρων από το Αιγαίο και την Μεσόγειο. Για αυτό της εποχής αυτής αναπτύχθηκαν στα ενδότερα της χερσονήσου των Βατίκων. Είναι ένας από τους πύργους, μαζί με του "Φονιά" αλλά και με το κάστρο της Αγίας Παρασκευής, που άνηκαν σε ένα αρχαίο σύστημα επικοινωνίας. Όταν ο παρατηρητής που βρισκόταν στον πύργο αντιλαµβανόταν παρουσία πειρατών στη θάλασσα, άναβε φωτιά σε ξερά κλαδιά που είχαν τοποθετηθεί στην ταράτσα του πύργου και στη συνέχεια τον εγκατέλειπε. Η φωτιά γινόταν αντιληπτή από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι και έπαιρναν τα κατάλληλα µέτρα, αλλά και από τον παρατηρητή του επόµενου πύργου που έκανε την ίδια διαδικασία. 

Η πρόσβαση στον πύργο είναι μέτριας δυσκολίας και γίνεται μέσω χωματόδρομου και μονοπατιού 300 μέτρων. Αν κινείστε από την περιοχή της Νεάπολης θα προσεγγίσετε τον πύργο από τον δρόμο των Αγίων Ανάργυρων (επιλογή Α), τον Άγιο Ελισσαίο και τα μεταλλεία του. Εναλλακτικά μπορείτε να φτάσετε στον πύργο μέσω του Πλατανιστού, δια μέσου χωματόδρομου σε δύσκολο όμως ανηφορικό δρόμο. Για να φτάσετε στον Πλατανιστό θα έρθετε είτε από Μαραθιά ή Παντάνασσα (επιλογή C) είτε από Αυλό (επιλογή Β). Ένας τελευταίος τρόπος με βατό χωματόδρομο, αλλά μεγαλύτερη διαδρομή, είναι μέσω του δρόμου που οδηγεί από τη Μεγάλη Σπηλιά στην χωματερή και συνεχίζει βόρεια από την γερμανική προβλήτα των μεταλλειών μέχρι τον πύργο (επιλογή D).

Αποστάσεις

bottom of page